Toukokuussa avattu Vantaan Koivuhaan apteekki lienee kaupungin modernein, myös tekniikaltaan mitattuna. Apteekkari Juhani Mäntylä panosti ketterään ja nykyaikaiseen apteekkiasiointiin tuomalla kalustukseen itsepalvelukassan. MAXX Hybridikassa auttaa pitämään kiireisimmät asiakkaat ja apteekkiarkeen helpotusta saavat apteekkilaiset tyytyväisinä.
Apteekkari Juhani Mäntylän apteekissa on aikaa keskittyä olennaiseen: kohtaamiseen asiakkaan kanssa. Apteekkiarki Vantaan Koivuhaan apteekissa on lähtenyt hyvin käyntiin toukokuisten avajaisten jälkeen ja asiakkaat ovat löytäneet asemapaikalle, jossa ei aiemmin apteekkia vielä ollutkaan.
– Olemme tehneet kovasti töitä näkyvyyden eteen ja näyttää siltä, että markkinointistrategiamme toimii, iloitsee Mäntylä, joka valjasti markkinointiavukseen Somefarmaseutti Johanna Hakamäen.
Juhani Mäntylä lähti perustamaan uutta apteekkiaan Receptumin Antti Ettalan tuella. Perustettavalle apteekille suunniteltu palvelupaketti pitää sisällään kaiken avun, mitä apteekkari tarvitsee: lupien hakemisesta myymälätilan kalustajien ja remonttitekijöiden työn koordinointiin ja apteekkijärjestelmien pystyttämiseen.
Apteekin perustaminen tyhjästä on monen asian summa
Receptum oli tuttu yhteistyökumppani Mäntylälle, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa yliproviisorina Jorvin apteekissa. MAXXin toimintojen tunteminen ja ohjelmiston helppokäyttöisyys painoivat vaakakupissa, kun Juhani alkoi suunnitella ensimmäistä omaa apteekkiaan.
Ohjelmiston ominaisuuksien hyödyllisyys tuli ilmi muun muassa apteekin lähtövarastoa perustettaessa.
– Olen työskennellyt aika paljon MAXXin varastoparametrien kanssa ja ne ohjasivat oikeaan suuntaan. Minulla oli heti alusta alkaen tavoitteena, ettei tarvitse myydä eioota, ja panostimme erityisesti siihen, että lääkevalikoima on monipuolinen, apteekkari Juhani Mäntylä kertoo.
Matka apteekkiluvasta avajaisiin on monivaiheinen kokonaisuus, joka vie aikaa ja vaatii paneutumista. Asiantunteva yhteistyökumppani tuntee prosessin yksityiskohdat ja jättää tyhjästä perustettavan apteekin vetäjälle aikaa keskittyä liiketoimintansa luomiseen – jonka ehkä olennaisin osa on liiketila.
Mäntylä lähti kartoittamaan vapaita liiketiloja päivittäistavarakauppojen yhteydestä, koska uskoi niiden lähellä toimivilla apteekeilla olevan mahdollisuudet menestyä. Sopiva tila löytyi Koivuhaan liikekeskuksesta, jonne luotiin avara, ilmava ja kutsuva apteekki. Tilasuunnittelua tehtiin mukaillen ostajan polkua, joka vaikutti myös apteekin tuoteryhmien sijoitteluun palveluvalinnassa.
Tavoitteena moderni apteekki, jossa tekijä viihtyy
Juhani Mäntylä uskoo loppuun asti mietittyjen prosessien tehokkuuteen menestyksekästä apteekkitoimintaa johtaessaan. Prosessit ja toimiva apteekkiarki luovat hyvät oltavat tiimin tärkeimmälle osalle, eli asiakkaat kohtaaville työntekijöille.
– Apteekin toiminnassa lähden siitä, että henkilökunnan työhyvinvointi on etusijalla, koska sieltä heijastuu asiakastyytyväisyys. Olen puhunut uudenlaisesta apteekin konseptista, jossa tunnustetaan henkilökunnan merkitys apteekin menestyksessä. Siinä pyritään siihen, että työilmapiiri on erittäin hyvä, jotta tekijät pysyvät motivoituneina apteekkityössään, Juhani Mäntylä kertoo.
Mäntylä laittoi julki työpaikkailmoituksia apteekkifilosofiallaan ja veti puoleensa samanhenkisiä tekijöitä. Nyt Vantaan Koivuhaan apteekissa työskentelee kaikkiaan viisi apteekkiammattilaista.
Uudesta apteekista pyrittiin luomaan moderni ja viihtyisä myös työntekijöille, ja apteekkiarjen ruuhka-aikoja helpottamaan Mäntylä varusti apteekkinsa itsepalvelukassalla.
– Tutustuin Apteekkari-messuilla MAXX Hybridikassaan ja tilasin sen Koivuhakaan. Asiakkaat ovat tottuneita itsepalvelukassan käyttäjiä, ja niitä käytetään paljon esimerkiksi viereisessä S-Marketissa, Mäntylä kertoo.
MAXX Hybridikassa auttaa tehostamaan kassatoimintaa ja ohjaamaan maksuliikennettä itsepalveluun esimerkiksi ruuhka-aikoina. Yhtenä ylimääräisenä käsiparina itsepalvelukassa tuo myös kustannushyötyjä apteekille.
Hybridikassan sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, jotta se tulee varmasti löydetyksi. Miehittämätön laite kun on sen verran kompaktin kokoinen, että se mahtuu sirollekin pöytätasolle, minne tahansa kohtaan apteekkia. Sijoituspaikka kannattaa miettiä ostajan polkua mukaillen, jotta se palvelee tarkoitustaan: helppoa ja nopeaa maksamista.
Receptumin kouluttajat ovat aina paikalla apteekin avajaispäivänä
Receptumin perustettavan apteekin palveluun kuuluu myös MAXX-koulutus ja kaksi omaa kouluttajaa. Koivuhaan apteekin avajaiset olivat iloinen tapahtuma, jossa apuna olivat myös Receptumin kouluttajat Antti-Pekka Eskola ja Raija Valtonen. Juhani Mäntylän henkilökunta osasi käyttää MAXXia entuudestaan, joten kouluttajilta liikeni aikaa avajaisissa auttamiseen ja itsepalvelukassan käytön opastamiseen.
– Koivuhaan apteekin henkilökunta osasi kaiken sen verran hyvin, että pääsin mukaan avajaishumuun, Raija Valtonen nauraa.
Resursointi onkin yksi tärkeimmistä muistettavista asioista uuden apteekin avajaisiin valmistautuessa, ja toki muutenkin.
– Kannattaa varmistaa, että avajaisissa ja avajaispäivänä on tarpeeksi henkilökuntaa palvelemassa asiakkaita ja myös ohjaamassa heitä uudessa apteekkitilassa. Muutama ylimääräinen käsipari on tarpeen myös ensimmäisinä päivinä avajaisten jälkeen, kun kiinnostus uutta apteekkia kohtaan on suurta, Valtonen sanoo.
Kun uusi apteekki perustetaan tai apteekkijärjestelmä vaihtuu, varmistaa Receptum kaikkien järjestelmien toimivuuden. Apteekin toimintojen tulee olla kunnossa, jotta apteekkihenkilökunta voi keskittyä työhönsä.
– Receptumilla on aina kouluttaja paikalla avajaispäivänä tai silloin kun järjestelmä vaihtuu, apteekin apuna ja tukena. Aina saatetaan tarvita kouluttajan tukea ihan vaikka vain tilausten tekemiseen tai reseptinkäsittelyyn, Raija Valtonen kertoo ja linjaa:
– Tärkeintä on, että kaikki toimii jouhevasti apteekkarin ensimmäisenä päivänä.