Kehitysjohtaja Linda Seppälä johtaa Receptumin strategista suunnittelua. Hän toimii myös liiketoiminnan konsulttina.
Miten päädyit alallesi ja Receptumille?
Tietotekniikka on aina kiinnostanut minua. Äitini oli ATK-opettaja ja meillä oli kotona aina tietokoneita ja niihin suhtauduttiin myönteisesti. Nuorena pelasin paljon, yleensä strategiapelejä. Tulevaisuuden visiot kiinnostivat myös, ja luin paljon scifi-kirjoja.
Proviisoriksi opiskelin, koska lääketiede kiinnosti, mutten kestänyt verta. IT-ala kiinnosti jo opiskelijana ja tein farmaseutin lopputyöni e-reseptistä jo 10 vuotta ennen kuin ne tulivat. Taustani sai minut innostumaan Receptumista, jossa saan yhdistää intohimoni apteekki- ja tietotekniikka-aloihin sekä tietysti jatkuvan kehittämisen asenteeseen.
Mitä olet tehnyt Receptumilla?
Ensimmäinen tehtäväni oli vetää HUIPUKSI nimetty laatuprojekti. Siinä tavoitteena oli laatia ketterät toimintamallit, joiden avulla voimme tarjota parasta mahdollista laatua tänään, huomenna ja ylihuomenna. Tarve laadun takaavien toimintamallien määrittelyyn ja sitä kautta ISO9001-laatusertifikaatin tavoittelemiseen oli tullut, koska Receptum on kasvanut niin paljon 10 vuodessa. Yhteisiä pelisääntöjä tarvittiin.
Lisämaustetta vuoden kestäneelle projektille toi, että se piti hoitaa receptumlaisen rennolla otteella ja mahdollisimman pienellä määrällä dokumentaatiota. En ollut aiemmin tehnyt vastaavaa, vaikka apteekissa proviisorina toimintaohjeita tulee tehtyä paljonkin.
Teimme kaiken suunnittelutyön yhdessä: laadimme yhteiset pelisäännöt ja sovimme roolit ja vastuut. Määrittelimme tavoitteet ja mittarit kaikille toiminnoille. Työtä helpotti, että Receptumin tuotteet ja palvelut ovat erinomaisessa kunnossa. Emme tarvinneet niinkään muutosta kuin yhteisesti sovittujen toimintatapojen dokumentointia. On ollut hienoa huomata, miten huippua asiantuntemusta meillä on. Sertifikaattikin tuli ensi yrittämällä.
Mitä oivalluksia laatuprojekti ja työ Receptumilla on sinulle tuonut?
Laatusertifikaatti-työssä isoin oivallus oli, että kyseessä ei oikeastaan ole laatu- vaan johtamisen järjestelmä. Toimintaohjeiden kirjoittamisen sijaan paljon tärkeämpää on sisäisen viestinnän toimivuus sekä rooleista ja vastuista sopiminen. Lisäksi pitää määrittää selkeät tavoitteet ja mittarit toiminnalle.
Olen myös oppinut epätäydellisyyden ymmärtämistä. Kun apteekissa asiat ovat jo alan tarkkuuden takia yleensä oikein tai väärin, it-puolella mikään ei ole mustavalkoista. Maailma ei ole koskaan valmis. Mahdollisuuksia on paljon ja niihin pitää tarttua. Pitää saada myös epäonnistua, vain kokeilemalla pääsee eteenpäin.
Sertifikaatin auditoinnissa oli hienoa, että meille kerrottiin myös, mitä olemme tehneet hyvin. Saimme paljon hyvää palautetta tekemisistämme. Hämmästystä herätti, kuinka järjestelmänvaihdot hoidetaan niin ettei apteekkia tarvitse edes pitää kiinni. Eikä yksikään järjestelmänvaihto ole epäonnistunut.
On ollut hienoa huomata, miten huippua asiantuntemusta meillä on.
Miten työsi näkyy asiakkaille?
Laatuprojektimme ansiosta asiakkaamme saavat meiltä kaikessa parasta mahdollista palvelua. Sen takaa muun muassa se, että tieto kulkee meillä sisäisesti nopeasti ja meillä on selvät pelisäännöt kaikesta tekemisestä. Laatuprojektimme opit ja oivallukset haluaisin tulevaisuudessa jakaa myös asiakkaillemme ja auttaa heitä onnistumaan omissa laatuprojekteissaan.
Mikä työssäsi on parasta?
Hyvä työyhteisö on parasta työssäni. Tykkään myös siitä, että Receptumilla on jatkuva halu kehittää työvälineitä, -tapoja ja koko alaa.
Haluamme myös iloita yhdessä onnistumisista: Meillä onkin joka perjantai henkilökuntapalaveri, jossa käydään viikon onnistumiset läpi. Se on mukava hetki tavata kaikkia positiivisessa hengessä. Meillä on siellä aina hauskaa ja hyvää huumoria.
Miten ylläpidät ja lisäät omaa osaamistasi?
Meidän alalla on haaste että liikumme uusilla, tuntemattomilla vesillä. Joudumme itse etsimään tietoa ja kokeilemaan. Itse olen käynyt kursseja muun muassa laatuun ja johtamiseen liittyen. Lisäksi seuraan tiiviisti esimerkiksi LinkedIniä, jossa jaetaan paljon kiinnostavaa tietoa. Netistä luen paljon muun muassa keinoälystä. Tärkeää on seurata myös ulkomaisia uutisia, esimerkiksi Ruotsin apteekkimarkkinoilta.
Käytän matkustamisajan myös oppimiseen. Istun autossa joka päivä ainakin tunnin. Silloin kuuntelen podcasteja. Suosikkini on Alexander Pärlerosin Framgångspodden. Viimeksi kuuntelin tulevaisuustutkijan haastattelua, jossa korostettiin muun muassa epäonnistumisen sallimisen tärkeyttä. Aina ei voi onnistua.
Miten rentoudut, kun et ole töissä?
Joogaan ja lasten kanssa katsotaan yhdessä elokuvia, usein supersankarielokuvia. Viimeksi ohjelmassa oli Avengers: Infinity War.
3 asiaa, miten viiden tähden laatu näkyy omassa työssäni.
● Korkea asiakastyytyväisyys
● Sisäinen viestintä toimii
● Töissä on hyvä me-henki
Kuka: Linda Seppälä, liiketoiminnan kehitysjohtaja
Mikä on taustasi: Olen koulutukseltani proviisori ja suorittanut myös johtamisen erikoisammattitutkinnon (JET) apteekkialalta. Olen työskennellyt muun muassa proviisorina apteekeissa sekä tehnyt yrittäjänä konsulttitöitä.
Mitä teet Receptumilla: Tärkein työni on huolehtia, että työntekijöillä on hyvät edellytykset tehdä laadukasta työtä ja palvella asiakkaita. Tulevaisuudessa kiinnostaa myös auttaa asiakkaiden liiketoiminnan kehittämisessä, sillä sitä teemme MAXXin avulla muutenkin.
Harrastukset: Kolmen pojan äitinä en ehdi paljon harrastaa, mutta luen paljon romaaneja, dekkareita ja oman alan kirjallisuutta. Joogaan ja pyrin liikkumaan monipuolisesti. Tykkään myös matkustella.
Motto töissä: Muutos on mahdollisuus.