Ensi helmikuussa voimaan astuva lääkevarmennus toimii jo nyt testiapteekki Apteekkimarket Pajamäessä. Farmaseutti Paavo Hiltusen mielestä lääkevarmennus parantaa lääketurvallisuutta ja tuo lisää aikaa lääkeneuvontaan.

Takaisin

Asiakas

Apteekki
Apteekkimarket Keskusta ja sivuapteekki Pajamäki
Helsingin 2. apteekki

Perustettu
1814, Pajamäen sivuapteekki 1963

Apteekkari
Eeva-Kaisa Mäki-Moijala

Henkilökunta
Pääapteekilla 8, sivuapteekilla 4

Reseptuuri
Pääapteekilla 97 911 ja sivuapteekilla 36 158

Farmaseutti Paavo Hiltusen toisella puolella jännittää Suomen Lääkevarmennuksen toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen ja toisella Receptumin kehitysjohtaja Mika Weckström. Kaikkien katseet ovat nauliutuneet apteekkipäätteen ruudulle.

Hiltunen keinauttaa kädessään olevaa lääkepakkausta skannerilukijan alla, vihreä säde välähtää lukijasta lääkepakkauksen 2d-koodiin ja kuuluu piip. Tiedot Santen Oy:n Taptiqom-silmänpainelääkkeestä vilahtavat MAXXin avulla Suomen Lääkevarmennuskeskuksen järjestelmiin ja kuittautuvat sekunnin murto-osassa ruutua tuijottavien tiedoksi.

Historian ensimmäinen lääkevarmennus apteekissa myynnissä olevalla, oikealla lääkepakkauksella, on onnistunut.

“Järjestelmä toimi, kuten pitikin. Järjestelmä tunnisti pakkauksen yksilöivän tunnisteen eli sarjanumeron ja tuotekoodin. Testasimme myös tunnisteen palauttamisen. Tästä on hyvä jatkaa pilottia”, Maija Gohlke-Kokkonen iloitsee syyskuun 13. päivänä tehtyä kokeilua Apteekkimarket Pajamäessä.

Ensi helmikuun 9. päivänä voimaan tulevaa Euroopan laajuista lääkevarmennusta on valmisteltu useamman vuoden ajan yhteistyössä Suomen Lääkevarmennuksen, apteekkijärjestelmätoimittajien ja lääketukkujen kanssa. Järjestelmän tavoitteena on parantaa lääketurvallisuutta ja varmistaa, ettei lääkkeiden laillisessa jakelussa ole lääkeväärennöksiä. Suomessa väärennettyihin lääkkeisiin törmätään apteekeissa äärimmäisen harvoin, mutta esimerkiksi Keski-Euroopassa tilanne on huonompi.

Jokaisessa pakkauksessa yksilöllinen 2d-koodi

Apteekin kannalta lääkevarmennus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että uudet lääkepakkaukset varustetaan yksilöllisellä ja kertakäyttöisellä 2d-koodilla. Koodi sisältää kaikki lääkkeeseen liittyvät tarpeelliset tiedot eränumerosta lääkkeen voimassaoloaikaan.

“Kun apteekki toimittaa lääkettä asiakkaalle, järjestelmät hälyttävät, mikäli koodi ei löydy järjestelmistä, se on väärennetty tai lääke on jo toimitettu toisessa apteekissa”, Gohlke-Kokkonen sanoo.

Uusi 2d-koodi on oltava jokaisessa 9.2.2019 lähtien myyntiin lasketussa lääkepakkauksessa. Ennen tätä päivää myyntiin tulleissa pakkauksissa koodia ei tarvitse olla. Markkinoilla on todennäköisesti muutaman vuoden kahdenlaisia pakkauksia, vanhoja ja uusia. Lääkevarmennus tehdään uudenlaisille pakkauksille sähköisesti, vanhojen lääkepakkausten kanssa toimitaan kuten ennenkin.

Lääkevarmennus tuo asiakaspalveluun lisää aikaa

Monessa apteekissa on pelätty, että lääkevarmennus tuo yhden lisävaiheen lääkkeen toimittamiseen ja hidastaa näin apteekkityötä. Kesästä lähtien MAXXin uutta loppuinfoa pilotoineen Paavo Hiltusen mukaan pelko on turha.

Koodi luetaan reseptiä toimittaessa, mutta käytännössä se vie mitättömän lyhyen ajan.

“MAXXissa lääkevarmennus tapahtuu automaattisesti kaiken taustalla samaan aikaan, kun lääkettä toimitetaan asiakkaalle. Siihen ei tarvitse kiinnittää erikseen huomioita kuin vasta, jos MAXX hälyttäisi koodin olevan viallinen. Sitten selvitetään normaaliin tapaan, onko tuote esimerkiksi viallinen tai mahdollisesti väärennös”, Paavo Hiltunen sanoo.

MAXXin uudistunut loppuinfo helpottaa apteekin arkea

MAXX-apteekeille lääkevarmennuksen tulo on yksinkertaista. Lääkevarmennus on huomioitu jo elokuussa tulleessa ohjelmistopäivityksessä. Valtaosassa MAXX-apteekkeja on jo myös käytössä uudenmallinen lukija, joka osaa tulkita vanhojen pakkausten koodien lisäksi myös uusia 2d-koodeja. Loput vanhanmalliset lukijat päivitetään syksyn aikana.

Lääkevarmennuksen myötä tehty MAXXin ohjelmistopäivitys helpottaa apteekin arkea entisestään. Nyt kaikki apteekin ja asiakkaiden tarvitsemat lomakkeet ja laskelmat löytyvät suoraan tuotteen toimituksen loppuinfo-ruudulta reseptinkäsittelyn päätteeksi.

“Samaan näkymään on koottu lääkevarmennukseen liittyvät asiat, lääkeneuvontaa, lääkitysturvallisuutta, lääkehoidon tukea, reseptien uusimiset ja mahdolliset asiakkaan tarvitsemat tulosteet. Aiemmin näitä on joutunut hakemaan vähän eri puolilta MAXXia”, Mika Weckström sanoo.

Tähän asti lääkevarmennuksen toimivuutta MAXXissa on pilotoitu keksityillä koodeilla, mutta nyt pilotti jatkuu oikeilla, 2d-koodin sisältävillä lääkkeillä. “Laajennamme lääkevarmennuksen käyttöönottoa syksyn aikana noin 50 MAXX-apteekin ryppäissä. Vuoden lopussa lääkevarmennus toimii kaikilla. Sitä mukaa, kun apteekki liittyy lääkevarmennusjärjestelmään, se saa käyttöönsä myös uudistuneen loppuinfon”, Mika Weckström sanoo.