Ruotsissa apteekkarina työskennellyt Annika Nordström Björk aloitti Suomessa Vöyrin apteekin apteekkarina viime talvena. Suomen farmasia-alan tarkka sääntely, raportointi ja yksityiskohtaiset ohjelmistot yllättivät apteekkarin – kuten myös suomalaiset apteekkiasiakkaat, jotka paljastuivat ruotsalaisia ystävällisemmiksi.
Haluatko tutustua Receptumin muutos- ja kehitysprojekteihin? Lue lisää täältä.
Vöyrin apteekissa vaihtui apteekkari viime vuoden marraskuussa. Apteekkari oli vöyriläisille tuttu kesäasukki jo vuosien takaa. Apteekkari Annika Nordström Björk on nimittäin viettänyt kesiään suomalaisen aviomiehensä synnyinpaikkakunnalla Vöyrissä jo vuosien ajan.
Viimeiset vuodet Ruotsissa asuessaan Annika katseli ”koko ajan Suomen suuntaan” oma apteekki mielessään. Alueena eniten kiinnosti Pohjanmaa, jossa Annikan vanhemmat yhä asuvat. Lopulta hän haki kolmea apteekkia, joista yhden kohdalla tärppäsi:
– Tekemisiäni kovasti tsemppaava mieheni seurasi Fimean nettisivua säännöllisesti. Yhtenä iltana hän tuli keittiöön ja huikkasi ”Annika, me muutamme Vöyriin!” Annika muistelee.
Suomalaisen isän ja ruotsalaisen äidin tytär muutti Ruotsista Suomeen alakouluiässä ja kävi farmasiaopintonsa Suomessa. Elämä vei takaisin Ruotsiin ja lopulta työhön apteekkijohtoon Linköpingin sairaala-apteekki Apoteket Hjärtatiin, Kronans Apoteketiin ja apteekkiketju Apoteket AB:hen.
– Pitkä ja monipuolinen kokemus alalta on auttanut paljon asioiden hoitamisessa. Olen todella kiitollinen saamistani kokemuksista ja kertyneestä osaamisestani, Annika Nordström Björk toteaa.
Yksityiskohtien Suomi yllätti tarkkuudellaan
Ruotsin Linköpingistä Suomeen uudelleen muuttaneella Annikalla on farmasiauraa takanaan jo kolme vuosikymmentä. Suomessa farmasiaa opiskellut Annika kertoo, että yksi suurimmista liiketoiminnallisista eroista Ruotsin ja Suomen välillä on se, että Ruotsissa valtaosa apteekeista on ketjuapteekkeja ja yksityisiä apteekkiyrityksiä on vain muutama. Apteekkari on vastuussa apteekistaan, mutta ketjuapteekeissa hän raportoi liiketoimintajohdolle, ylimpänä toimitusjohtajalle.
– Täällä olen oma pomoni, yrittäjä summaa.
Siirtymässä suomalaisen apteekin apteekkariksi auttoi Ruotsin päässä Annikan apteekkikaupan avustaja Anders Karlsson ja Suomen päässä Apteekkariliiton lisäksi tiivis yhteistyö Receptumin kanssa. Kehityspäällikkö Sanna Pietiäinen ja asiakastuen tiimivastaava Kati Mäki-Moijala auttoivat Annikaa ihan kaikessa: apteekkitilan tarpeista lupa-asioihin.
– Sanna tarkisti aina säännöllisin väliajoin, miten asiat etenevät ja auttoi muun muassa viranomaisasioiden kanssa, Annika kertoo.
Apteekkariliitto ohjasi Annikan pakollisten lomakeaskareiden pariin. Fimean yksityiskohtainen apteekkitoiminnan ilmoituslomake tuntui haastavalta ja monimutkaiselta täyttää. Onneksi Receptum osasi ohjata apteekkaria uudella toimintakentällään.
– Lomake ei ole käyttäjäystävällinen! Apteekkikauppoja avustavaa apteekkaria lainaten: ”Annika, en voi auttaa sinua tässä. Tämä on kuin Kafkaa”, Annika nauraa ja jatkaa:
– Olin kovin onnellinen, kun ruudulla luki, että lomake on vastaanotettu. Fimean lista on kovin yksityiskohtainen, ehkäpä sitä voisi yksinkertaistaa, Annika pohtii.
Apteekin prosessit ovat samankaltaisia Suomessa ja Ruotsissa, mutta valtioiden järjestelmien erot poikkeavat toisistaan paljon: kaikki dokumentointi ja ohjelmistoasiat ovat paljon yksityiskohtaisempia Suomessa.
– Reseptinkäsittely kestää täällä kauemmin kuin Ruotsissa, jossa karrikoiden sanoen riittää, että lääkkeen määrännyt lääkäri on pistänyt raksin ruutuun ja ilmoittanut potilaan tarvitsevan lääkettä. Suomessa reseptinkäsittelyn yhteydessä täytyy ottaa huomioon monia yksityiskohtia, ja jos siinä tekee virheen, niin Kela lähestyy pian perästä, apteekkari Nordström Björk kuvailee.
Toinen suuri ero on lääkeneuvonnassa: Suomessa lääkeneuvontaa voivat antaa vain farmaseutti ja proviisori, kun taas Ruotsissa palveluvalinnan asiakkaita auttaa itsehoidon neuvoja, joka voi palvella asiakkaita kaikessa reseptivapaaseen valikoimaan liittyvässä.
Suomalaiset apteekkiasiakkaat ruotsalaisia rennompia
Annika Nordström Björk kuvailee itseään ihmiseksi, joka pitää uusiin ihmisiin tutustumisesta ja heidän kanssaan työskentelemisestä. Vöyrin apteekissa Annikan apteekkitiimiin kuuluu hänen itsensä lisäksi neljä henkeä.
– He kaikki ovat työskennelleet täällä kauan. Apteekkarinvaihdoksessa ei koskaan tiedä, millaisen tiimin saa, ja olen ollut onnekas sen suhteen, Annika sanoo.
Vöyrin apteekissa oli jo käytössä MAXX, eikä sitä ollut tarkoituksenmukaista vaihtaa.
Apteekkari Nordström Björkin asiakaskunta koostuu kaikenikäisistä ihmisistä. Apteekkiarki on jouhevaa ja asiakkaat ystävällisiä.
– Olen ollut yllättynyt siitä, kuinka iloisella ja rennolla mielellä asiakkaani ovat. Ruotsissa asiakkaat olivat usein töykeitä, Nordström Björk kertoo.
Apteekkari jalkauttaa ruotsalaista keskustelukulttuuria apteekkiarkeen
Vaikka Receptumilta ja omalta verkostolta saakin neuvoja, niin välillä olisi tärkeää saada pallotella apteekkarin asioita vapautuneesti kollegojen kanssa. Ruotsissa Annikalla oli aktiivista yhteistyötä kollegojen kanssa yli apteekkirajojen, Suomessa sellaista ei ole syntynyt – ihan vain lainsäädännönkin vuoksi.
– Ruotsissa kaikki on rakennetut sen päälle, että keskustelun kautta etsitään aina parasta ratkaisua ja kehitetään asioita. Yhtäkkiä se ei ollutkaan mahdollista ihan kaiken suhteen. Apteekkarit ovat hyvin yksityisiä, eivätkä jaa avoimesti kaikkea, Annika sanoo ja jatkaa:
– Ruotsissa voitiin esimerkiksi soittaa naapuriapteekkiin ja pyytää heiltä työvoimaa tuuraamaan, jos joku oma tiimiläinen oli kipeänä. Ehkäpä Suomessa voitaisiin ottaa siitä oppia.
”Paras ratkaisu löytyy yhteistyöllä”, uskoo Annika, joka on jalkauttanut ruotsalaista keskustelukulttuuria uudelle kotipaikkakunnalleen. Vöyrin apteekin apteekkari haluaisi kehittää apteekkiaan sellaiseksi, että sen tarjoamat terveydenhuoltopalvelut helpottaisivat paikallisen terveyskeskuksen kiirepaineita. Sellaisia palveluja voisivat olla vaikkapa erilaiset mittaukset, joita nyt suoritetaan terveysasemalla.
– Haluan auttaa ja olla osana terveydenhuollon kiireen helpottamista. Pyrin kehittämään apteekkiani siihen suuntaan, että meillä voisi jatkossa tehdä vaikkapa verenpaineen ja kolesterolin mittauksia, apteekkari Nordström Björk sanoo ja jatkaa:
– Alalla puhutaan paljon siitä, kuinka apteekit voisivat olla virallisesti se ensimmäinen askel perusterveydenhuollossa. Voisimme tehdä enemmän, mutta toiminnan taloudellisuus tulisi toki järjestää järkevällä tavalla, apteekkari Nordström Björkin miettii.
Miten siihen päästäisiin? Varmasti samoin keinoin kuin Ruotsista Suomeen apteekkariksi – yhteistyöllä ja keskustellen.