Takaisin

ASIAKAS
Soukan apteekki ja Kauklahden sivuapteekki
Apteekkari Anne Hietala
Yhteensä noin 12 työntekijää
Noin 40 000 (pääapteekki) ja 23 000 (sivuapteekki) reseptiä vuosittain

”Olimme Espoon ainoa apteekki, jonka toiminnot eivät pysähtyneet tunniksikaan, kun suuren operaattorin tietoliikenneyhteydet katkesivat koko alueelta jokin aika sitten”, kertoo apteekkari Anne Hietala Soukan apteekista.

Ei ole sattumaa, että juuri Soukan apteekilla tietoliikenneyhteydet pysyivät kunnossa. Kun Hietala vajaa viisi vuotta sitten aloitti apteekkarina, hän halusi heti ensi töikseen apteekkinsa tietoliikenneasiat kuntoon.

Tietoliikennejärjestelmä kannattaa pitää nykyaikaisena

”Kun aloitin apteekkarina, täällä oli niin vanhat koneet, että tekstit olivat palaneet kiinni vanhimpiin näyttöihin”, Hietala muistelee. ”Omat IT-taitoni rajoittuvat enter-nappulan painamiseen, siksi tarvitsin todellakin täyden palvelun pakettia”, apteekkari Anne Hietala jatkaa ja nauraa päälle.

”Koin, että on paras antaa kokonaisuuden suunnittelu ja toteutus yksiin käsiin. Halusin uudenaikaisimman järjestelmän sekä toimivan päivitys- ja huoltopalvelun turvallisuustekijöitä unohtamatta”, Hietala summaa.

Hän kertoo oppineensa prosessin aikana tietoliikennejärjestelmien uusimisesta paljon itsekin.

”Jos samalla remontoi apteekkia, kannattaa antaa tietoliikennejärjestelmää toteuttavien osallistua myös remontin ja sähkösuunnitelman tekoon ihan jokaista piuhaa myöten. Siinä säästää rahaa ja vaivaa, kun ei tarvitse jälkikäteen tilata sähkömiestä vaihtamaan pistorasian paikkaa tai lisäämään niiden määriä”, Hietala vinkkaa.

Varajärjestelmä toisen operaattorin kanssa on välttämätön

Koska apteekissa ei edes reseptilääkkeen hintaa voi tarkistaa ilman tietojärjestelmää, toimivat tietoliikenneyhteydet ovat aivan välttämättömät. Ja yhä tärkeämmäksi ne tulevat: ”Nykyäänhän voi vaikkapa jääkaapin lämpötilan valvoa internetin avulla”, Anne Hietala muistuttaa.

”Pari kertaa vuodessa on tilanteita, jolloin operaattorilla on yhteysongelmia. Meitä operaattoreiden ongelmat eivät ole haitanneet, sillä järjestelmämme on rakennettu niin, että jos yksi operaattori tipahtaa, toinen ottaa heti kopin”, Hietala kertoo.

Tämä on myös Receptumin suositus tietoliikenneyhteyksen varmistamiseksi. Apteekin tietoliikenteen varayhteyttä ei kannata koskaan ottaa samalta operaattorilta, koska silloin laajan operaattorikatkon aikana varayhteyskin on hyödytön.

”Otimme Receptumilta avaimet käteen -paketin, jossa varajärjestelmä toimii toisen operaattorin yhteyksillä. Jos toinen systeemi kaatuu, toinen käynnistyy heti. Sitä ei edes itse huomaa kuin ehkä nopeuksien muutoksesta”, Hietala sanoo tyytyväisenä.

”Apteekkihan tarvitsee verkkoa ihan koko ajan esimerkiksi maksuliikenteeseen ja e-reseptien hakemiseen. 80 prosenttia resepteistäkin on nykyään sähköisiä”, Hietala lisää.

Remonttia tai tietoliikennejärjestelmän uudistamista harkitseville Hietala suosittelee kaikkien muutoksien ajoittamista samaan aikaan ja kokonaissuunnitelman tekemistä. Se maksaa itsensä takaisin sujuvuudessa.