Miten apteekkijärjestelmä pidetään aina askeleen edellä teknisessä kehityksessä ja samalla vakaana ja luotettavana? Miten tekoälyllä voidaan helpottaa apteekin toimintaa? Millaisia toiminnallisuuksia ja teknologioita tulevaisuuden apteekit tarvitsevat? Näistä asioista pitää huolta Receptum Software ja yhtiön toimitusjohtaja Antti Timonen.
Receptum on aina satsannut jatkuvaan kehittämiseen ja uuden teknologian nopeaan käyttöönottoon tarjotakseen apteekeille alan parhaan tietojärjestelmän. MAXXin ja Receptumin muiden ohjelmistojen kehityksessä on hyödynnetty vahvaa apteekkialan osaamista ja omaa ohjelmisto-osaamista yhdessä yhteistyökumppanien Vallisdatan ja Widianin apteekkiohjelmistokehityksen kanssa. Tämä on ollut yhdistelmä, jollaista ei löydy muualta Pohjoismaissa.
Koska ohjelmistokehitys ja tekninen edelläkävijyys ovat nykyajassa menestymisen edellytys, Receptum päätti kerätä alan parhaat osaajat saman katon alle. Syksyllä 2019 perustettiin Receptum Software Oy, joka yhdisti kolme ohjelmistosuunnittelun tekijää yhdeksi. Mitä tämä tarkoittaa, Receptum Softwaren toimitusjohtaja Antti Timonen?
“Yksi syy Receptum Softwaren perustamiseen oli paitsi MAXXin apteekkiratkaisujen ylläpitäminen ja jatkuva kehittäminen Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, myös teknologisen innovatiivisuuden lisääminen entisestään Receptum-yhtiöissä”, Timonen sanoo.
MAXXia kehitetään jatkuvasti laatua vaalien
Receptum Software vastaa MAXXin kehittämisestä ja uusista ominaisuuksista. Erilaiset säädökset ja kansalliset sekä EU-tason uudistukset vaativat MAXXin jatkuvaa uudistamista, jotta se täyttää joka hetki niin ajanmukaiset toiminnalliset tietosuoja, -turva- kuin muutkin vaatimukset.
Jotta tällaisia uudistuksia saadaan tehtyä sujuvasti ja käytettävyydeltään miellyttävästi, se vaatii osaavaa ja monipuolista tiimiä. Receptum Softwaren noin 30 hengen tiimissä on sekä omia työntekijöitä että pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Receptum Software etsii parhaillaan lisää osaajia, sillä tekemistä riittää.
“Perustekemiseen liittyen olemme viime aikoina tehneet MAXXiin muun muassa Vuosiomavastuu-uudistuksen ja Kanta-palveluiden sähköisen resepti Euroopassa (Rajat ylittävä sähköinen lääkemääräys). Taustalla tapahtuu siis koko ajan”, Timonen kertoo.
Timonen lisää, että keskeistä on myös pitää huolta siitä, että kaikki tapahtuu Receptumin saaman ISO9001:2015 -laatusertifikaatin viitoittamalla tiellä. Esimerkiksi aikatauluissa pysymisen varmistamiseksi projektien määrittelyvaihetta, työmääräarvioinnin laatua ja toteutuneiden tuntien seurantaa kehitetään koko ajan.
“Lisäksi tuotannon laatua valvotaan tarkasti testaustiimien ja jatkuvasti lisääntyvän automaattitestauksen avulla. Hyvään laatuun liittyy myös se, että tietoturva on ehdottomasti kohdillaan ja systeemit ovat toimivia sekä helppokäyttöisiä”, hän kertoo.
Tärkein työtehtävä Receptumilla ja Receptum Softwarella on tällä hetkellä saada reseptinkäsittelyn käyttöliittymäuudistus tuotantoon Suomessa. Sen toteuttamiseksi on tehty paljon työtä ja hyödynnetty vahvasti myös palvelumuotoilua käyttäjäkokemuksia keräämällä.
Vahvasti mukana Ruotsin apteekkiverkkokaupan kehittämisessä
Koronapandemia on lisännyt entisestään apteekkien kiinnostusta verkkokauppaan niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla.
“Jos Suomessa apteekin verkkokauppa on kuumentunut koronan takia, Ruotsissa apteekkiverkkokaupan kasvuprosentit lasketaan tuhansissa. Sen alan osaaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää”, Timonen kertoo.
Receptum Softwaren osaajat ja Receptumin konsultit ovat olleet mukana räätälöimässä Ruotsin suurimpien apteekkiverkkokauppojen apteekkijärjestelmiä ja verkkokauppaintegraatioita: Apotea, MEDS ja Apohem ovat kaikki Receptumin asiakkaita, jotka ovat Timosellekin tuttuja.
“Receptumin ja Receptum Softwaren osaajat ovat saaneet olla pioneereina mukana Ruotsin apteekkiverkkokaupan ilmiömäisessä nousussa. Siitä kokemuksesta ja niistä opeista on paljon hyötyä myös Suomessa”, Timonen sanoo.
Norjassa mukana rakentamassa kansallista apteekkijärjestelmää
“Norjassa olemme osaltamme rakentamassa kansallista apteekkijärjestelmää, joka palvelee valmistuessaan Norjan noin 900 apteekkia. Päävastuu projektista on Capgeminillä, mutta olemme rakentaneet sinne tärkeää osaa laajasta, uusimpiin teknologisiin ratkaisuihin pohjautuvasta pilvipohjaisesta kokonaisuudesta”, Antti Timonen kuvailee.
Norjan kansallisen apteekkijärjestelmän projekti on osoittanut, kuinka kova osaaminen Receptumin konsulteilla ja Receptum Softwaren osaajilla on uusista teknologioista ja pilvipohjaisista ratkaisuista.
Tekoäly ja automaatio ovat mahdollisuuksia myös apteekeilla
Apteekkiala digitalisoituu kovaa vauhtia muiden alojen ohella. Tekoäly ja toimintojen automatisointi puhuttavat kaikkialla. Myös Receptumin ja Receptum Softwaren asiantuntijat luotaavat koko ajan mahdollisuuksia, miten tekoälyn avulla voitaisiin parantaa muun muassa apteekkien toimintojen tehokkuutta.
“Tekoälyä voidaan hyödyntää esimerkiksi reseptinkäsittelyn nopeuttamiseksi ja helpottamiseksi”, Timonen kertoo.
Antti Timonen uumoilee, että Receptum Softwaresta on iloa myös apteekkien ja apteekkialan kehitysprojekteissa siinä vaiheessa, kun nämä kaipaavat räätälöityjä, yksilöllisiä ratkaisuja.
“Olemme jo toteuttaneet esimerkiksi hyvinkin yksilöllisiä verkkokaupparatkaisuja apteekeille. Myös se, että tunnemme viranomaisrajapinnat kaikissa Pohjoismaissa, helpottaa rajapintojen hyödyntämiseen pohjautuvien yksilöllisten ratkaisujen toteuttamista asiakkaillemme”, Timonen kertoo.
Apteekkien ja apteekkialan järjestelmätarpeet muuttuvat lähivuosina Pohjoismaissa nopeasti lisääntyvien viranomaismääräysten, verkkokauppakehityksen sekä apteekkialan ja terveydenhuollon toimialaintegraation myötä. Muutos vaatii vahvan toimialaosaamisen rinnalla myös vahvaa teknologista osaamista. Esimerkkeinä suurista järjestelmämuutoksia aiheuttavista uudistuksista Timonen mainitsee Kansallisen Lääkityslistan Suomessa ja Nationella Läkemedelslistan Ruotsissa. Ruotsalaiset ovat tässä kehityksessä hänen mukaansa hieman Suomea edellä.
Receptum Softwaren toimitusjohtaja Antti Timonen rentoutuu pelaamalla sulkapalloa ja racketballia. Myös koirat ja mökkeily kuuluvat vapaa-aikaan. Timonen on myös lasten syövän tutkimukseen ja syöpälasten perheiden tukeen rahaa keräävän Team Rynkebyn veteraaneja. 1200 kilometrin hyväntekeväisyyspyöräily Pariisiin siirtyy pandemian takia kesälle 2021.