Apteekkari Helena Jalonen johtaa apteekkejaan yhdessä aviomiehensä, talousjohtaja Markku Jalosen kanssa. Apteekkiarkea helpottavat samanlaiset tekemisen prosessit niin Ylöjärven pääapteekissa kuin sen kolmessa sivuapteekissakin ja Helenan toisessa pääapteekissa Tampereen Hervannassa. Paletin pyörittäminen on mahdollista, koska Helena ja Markku ovat erottamaton pari, jolla on ehtymätön kehittymisen nälkä ja tekemisen riemu.
Sokkotreffit. Siitä kaikki alkoi. Helena Jalosen ystävä järjesti Helenan tärskyille Markun kanssa vappuna 2002. Vaivaton yhteiselo kehkeytyi lopulta suureksi rakkaudeksi ja perheeksi.
Helena ja Markku täydensivät toisiaan: jo teini-ikäisestä saakka apteekkariksi halunnut Helena sai sparrausparin Markusta, ja tiivis pariskunta alkoi suunnitella apteekkiliiketoimintaa jo vuosia ennen kuin Helena haki ensimmäistä apteekkiaan. Suunnitelmissa siinsi jo silloin myös verkkoapteekki, jonka ideoita muhiteltiin aktiivisesti melkein pari vuotta.
Helena avasi ensimmäisen apteekkinsa Tampereen Hervantaan vuonna 2017. Verkkoapteekki avasi vuonna 2020.
Yhtenäiset prosessit ja toimintatavat pitävät hommat hanskassa
Helena Jalonen johtaa Tampereen Hervannan Hyvän Mielen Apteekkia sekä Hyvän Mielen Apteekki Ylöjärveä ja sen kolmea sivuapteekkia Viljakkalassa, Kyröskoskella ja Jämijärvellä. Apteekkilaisia apteekeissa on yhteensä 25.
– Meillä on todella hyvä henkilökunta. Luotamme ammattilaisiimme ja siihen, että asiat hoituvat, vaikka emme pysty olemaan kaikkialla samaan aikaan. Lisäksi kaikissa apteekeissa on MAXX ja Receptumin ammattilaiset tarvittaessa apuna, niin hommat pyörivät, Helena kertoo.
–Pyrimme siihen, että jokaisessa toimipaikassa on samat toiminnot ja toimintatavat. Se auttaa erityisesti siinä, jos henkilökunta siirtyy paikasta toiseen: he pääsevät heti mukaan yksiköiden toimintaan, koska jokaisessa yksikössä on samat prosessit, Markku Jalonen kertoo.
Apteekeissa käytetään keskinäisen viestinnän kanavana MAXXin intraa. Lisäksi Jalosten apteekeissa on yhdistetty asiakasrekisteri.
Neljä apteekkirakennusprojektia puolen vuoden aikana
Jalosen apteekkiperheellä on ollut hurjat kuukaudet takanaan. Helena Jalonen otti vastaan Ylöjärven 4. apteekin ja sen sivuapteekit viime syksynä. Sivuapteekkeja oli alun perin kaksi, mutta Fimea muutti lopulta Jämijärven pääapteekin Jalosen apteekkiluvan sivuapteekiksi.
Kaikille apteekeille rakennettiin uudet tilat Jämijärven sivuapteekkia lukuunottamatta.
–Lokakuun 2023 alussa aloitimme Ylöjärvellä ja marraskuussa tehtiin Jämijärven apteekkikaupat. On ollut aika tiivis rupeama! Markku sanoo.
Miten jaksatte?
–Ei ole kovin moneen vuoteen lomia pidetty, mutta kun tietää, että on perheen tuki takana, niin se auttaa jaksamaan. Me tykkäämme rakennusprojekteista ja asioiden kehittämisestä ja innostumme, kun pääsemme tekemään uutta, Helena Jalonen kertoo.
Kaksikko jakaa mieluusti vastuuta apteekkitiimiläisilleen aina, jos sitä halutaan ottaa. Jaloset uskovat, että tiimiläisten motivaatio ja koulutus on hyväksi koko apteekille.
–Jos kenelläkään on ylimääräistä innostusta johonkin tiettyyn työtehtävään ja hän haluaa kouluttautua siinä, niin toki tuemme ja toivomme sen johtavan yhteiseen hyvään. Pyrimme vaalimaan innostuksen liekkiä, joka on arvokas asia. Silloin työntekijällä säilyy innostus ja kiinnostus omaa alaansa, työtänsä ja sen kehittämistä kohtaan. Asiat kehittyvät, kun saa erilaisia näkökulmia asioihin, Markku Jalonen uskoo.
Helena pyrkii käyttämään apteekeissaan moderneja uuden ajan apteekkilaitteita ja ohjelmia, kuten MAXX Hybridikassaa, sähköisiä hintalappuja ja MAXX Käsipäätettä.
–Käytämme modernia tekniikkaa, koska se helpottaa työtä ja vähentää virheen mahdollisuuksia. Pyrimme toimimaan virtaviivaisesti, koska virheiden korjaamisessa menee aina paljon aikaa, Markku kertoo.
MAXXin ominaisuuksia käytetään mahdollisimman laajasti. Erityistä kiitosta kerää varastonhallintaan liittyvät ominaisuudet, jotta tavaraa on juuri sopivasti varastossa. Raportteja käydään läpi säännöllisesti eri yksiköissä ja MAXX Business tulee käyttöön, jahka uusista apteekeista kerääntyy tarpeeksi tietoa.
”Elämme yrittäjän elämää töiden eikä kellon mukaan”
Helena ja Markku Jalonen viettävät suurimman osan työpäivistään pääapteekeilla. Silloin harvoin, kun Helena ja Markku reissaavat erillään, kulkee vakio aisapari mukana muulla tavoin.
–Olemme paljon yhdessä, mihin tahansa liikummekin. Jos olemme eri aikaa menossa eri autoilla, niin välillä saatamme soitella matkalla, kun tulee ikävä tai jos tulee jotain asiaa mieleen, Helena kertoo.
Välillä apteekeissa tapaa myös apteekkipariskunnan lapsia. Apteekkielämän äärellä kasvaneet 18-vuotias Elli ja 16-vuotias Oskari ovat auttaneet vanhempiaan apteekkityössä pienestä saakka niin siivoamisessa, tavaranpurussa, hinnoittelussa kuin nykyään kassallakin.
–Elämme yrittäjän elämää töiden eikä kellon mukaan. Lapset ovat vitsailleet, että täytyy tulla töihin apteekille, jotta näkee äitiä – varsinkin nyt kun apteekkeja on niin monta ja uudet apteekit on otettu haltuun, ja sitä on aamusta iltaan töissä, Helena kertoo.
Perhe löytää kuitenkin aikaa myös yhteisille harrastuksille.
–Soitamme kaikki samassa orkesterissa ja käymme viikoittain harjoituksissa. Minä soitan huilua ja pikkoloa, Elli huilua ja bassokitaraa ja Oskari kitaraa ja klarinettia, Helena kertoo.
Farmasia-alalla tapahtuu paljon ja epävarmat ajat ovat näkyneet esimerkiksi apteekkilupien hakemisen laskevassa määrässä. Jaloset näkevät tulevaisuuden valoisasti.
–Minulla on vielä ainakin 20 vuotta apteekkarinuraa jäljellä. Muutoksia tulee joka tapauksessa, niin me pyrimme ennakoiden miettimään, miten me selviämme niistä parhain päin. Muutokset voivat olla aina myös mahdollisuuksia, Helena miettii.
–Jos poliitikkojen päätösten myötä alalla tapahtuu markkinauudistuksia, niin me voimme myös omaksua uusia liiketoimintoja. Siihenkin meillä on jo suunnitelmia valmiina, Markku kertoo innostuneesti.