Ville Andersson avasi ensimmäisen apteekkinsa elokuussa Kajaanin Otanmäkeen. Apteekkariperheen poika kasvoi seuraamalla apteekkari-isänsä arkea ja lopulta työskentelemällä itsekin isänsä apteekeissa. Positiivinen asenne yrittäjyyteen ja kannustava ilmapiiri houkuttelivat Villeä farmasia-alalle sen nykyhaasteista huolimatta.
Omistajanvaihdos tai muutosprojekti tiedossa?
Alkuilta on alkanut Otanmäessä ja tiettävästi Suomen nuorin apteekkari Ville Andersson on pistänyt apteekkinsa kiinni tältä päivältä. Apteekkarin sivuapteekki Vuolijoella on sulkeutunut jo hetkeä aiemmin.
– Tämä on rauhallinen kylä, jossa on leppoisia asiakkaita. Täällä ei ole kiireen tuntua, apteekkari Andersson kuvailee.
Anderssonin pääapteekki Otanmäen apteekki palvelee asiakkaitaan SEO-huoltoaseman yhteydessä. Hän vastaa apteekin pyörittämisestä yksin ja Vuolijoen sivuapteekilla Anderssonin apteekkitiimissä työskentelee yksi farmaseutti sekä yksi osa-aikainen tekninen työntekijä.
– Meillä on hyvä yhteistyö sivuapteekin kanssa, joka sijaitsee kymmenen minuutin matkan päässä pääapteekilta, apteekkari kertoo.
Apteekkarin vapaus ja vastuu tarttuivat mukaan jo nuorena
Helsingin Yliopistossa proviisoriksi opiskellut Ville Andersson ajautui alalle Vantaan Koivukylässä apteekkia pyörittävän isänsä esimerkistä. Ville aloitti työskentelemällä kesäapulaisena isänsä apteekissa ja jatkoi proviisorina isänsä apteekkitiimeissä senkin jälkeen.
Nuorta Villeä kiehtoi farmasia-alan yhdistelmä ihmisten auttamista ja yrittäjyyttä.
– Se kiehtoi, että oma yritys ja oma tekeminen on suoraan verrannollinen siihen, millaista tulosta siitä saa aikaiseksi, Andersson kertoo.
Ville aloitti apteekkilupien hakemisen yli kaksi vuotta sitten. Lopulta viime maaliskuussa tärppäsi.
– Otanmäki vaikutti mukavalta ympäristöltä. Koen että on hyvä aloittaa apteekkarina pienestä apteekista ja päästä tekemään itse kaikki työvaiheet tilauksista tavaranpurkuun ja varastonhallintaan. Niin ymmärtää, miten kaikki toimii, apteekkari Andersson kertoo.
Ville kokee apteekkarin työn olevan pitkälti samaa työtä kuin proviisorinkin, toki suuremmalla vastuulla. Yrittäjän haasteita pelkäämätön asenne tarttui isältä.
– Apteekkarin vapaus ja vastuu tulivat aika lailla selväksi isän tekemistä seuraamalla. Apteekkarilla on vapaus tehdä mitä haluaa, mutta mukana on myös vastuu apteekin pyörittämisestä: jos tiimiläinen sairastuu, tulee teknisiä tai logistisia ongelmia, jääkaappi menee rikki ja lääkkeet uhkaavat pilaantua – ne kaikki täytyy ratkaista itse, Ville sanoo.
MAXXia vuosikausia käyttänyt Andersson saa ohjelmistosta tukea apteekkarin työhönsä. Erityisesti raportit auttavat vetämään suuntaviivoja ensimmäisen apteekin pyörittämisessä.
– Seuraan tiiviisti reseptuuria ja asiakasmääriä: minä päivinä ja mihin aikaan meillä käy eniten asiakkaita, Ville kertoo.
Farmasia-alan tulevaisuus ei mietitytä uutta apteekkaria
Helsingissä ja Vantaalla kasvanut Ville Andersson on viihtynyt hyvin Otanmäessä. Rauhallinen luonne tiesi minne oli tulossa ja utelias suhtautuminen on helpottanut muuton jälkeistä asettumista uudelle paikkakunnalle.
– Lähikauppa ei ole ihan vieressä, kuten mihin olin Stadissa tottunut. Asuin aiemmin muutaman korttelin päässä 24h Prismasta ja lähikaupan valikoima on nykyään pienempi, Andersson naurahtaa ja jatkaa:
– Täällä on kaikki harrastusmahdollisuudet lähellä. Odotan kovasti, että pääsen talvella laskettelemaan, apteekkari Andersson intoilee.
Uuden apteekkarin unelmana on tulla paremmaksi ammattilaiseksi vuosien mittaan ja kehittää omia apteekkeja.
– Mietin miten saan Otanmäen apteekin toimimaan entistä paremmin tässä tilanteessa, jossa asukkaita muuttaa pois, kylä muuttuu jatkuvasti pienemmäksi ja palvelut vähenevät. Otanmäessä on tällä hetkellä hyvin vähän palveluja, eikä esimerkiksi ruokakauppaa.
Vuolijoki on sekin muuttotappioaluetta, mutta sieltä löytyy Vuolijoen sivuapteekin lisäksi myös ruokakauppa.
Farmasia-alan nykyhetken haasteet eivät jännitä Anderssonia.
– Huolimatta siitä, mitä eduskunnassa päätetäänkään, miten lait ja sääntelyt muuttuvatkaan, niin ihmiset sairastuvat ja lääkkeitä tarvitaan koko ajan.
Farmasistipulan osalta lomia on hankala pitää, jos ei saa tekijöitä tuuraamaan. Andersson kuitenkin uskoo tuuraajien löytyvän farmasiaverkostonsa kautta.
– Kun pitää hyvää huolta apteekkitiimistään ja henkilökunta viihtyy, niin en usko rekrytoinnin olevan ongelma jatkossa.
Millainen apteekkari Ville Andersson aikoo olla?
– Yritän pitää hyvää huolta asiakkaista ja henkilökunnasta, jolloin oma tiimi jaksaa palvella asiakkaitaan ystävällisesti. Ja kun asiakkaat saavat hyvää palvelua, he haluavat toivottavasti jatkossakin käyttää apteekkiemme palveluja.
Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta.